Kokkamise ja restoranide päev 23.oktoober

Kolmapäev on kokapäev – meie päevaplaan näeb ette osalemist kokandustundides ja pikemat ringkäiku Joogi Manageriga, kellel eile paraku poole jutu pealt tähtsamad asjad vahele tulid. Üldse tunduvad nad kõik siin väga tegusad ja toimekad, aga alati heas tujus.

Hommikusest Merepeatusest on saanud juba igapäevane rutiin, väga, väga armastatud rutiin – teeme merepeatuses alati ka ühe foto ning arutame läbi, mida päeva jooksul küsida võiks ning mida me eelnevatel päevadel oleme küsida unustanud. Tempo on kiire ja infot on palju, samuti tahame kõik vaba aja tutvuda saarega, sest vaadata on neil siin väga palju ning selle tibatillukese ajaga ei jõua seda suurt teha. Seega võtame kõigest nii palju kui vähegi suudame, lepime kokku mitte väsida ning mitte niisama puhkamisele aega kulutada, ok, öösiti siis ikka natuke võib Ja plussiks on see, et kool on hotellile väga lähedal ning tulekute ja minekute peale ei kulu eriti aega, lepime kokku ka koolist otse saarega tutvuma minna, sest ilm on soe ja hotelli riideid vahetama minema ei pea. Ainult ujumiseks pole seni veel aega leidnud, tahaks ju küll, aga siiani oleme piirdunud vaid varvaste leotamise ja merepeatuste ajal teiste vaatlemisega.

Kooli jõudnud, saame selga valged kitlid (tehtud salvrätiku materjalist) ning samasugused mütsid. Tegemist on siis ühekordseks kasutamiseks mõeldud kokariietega, aga kuna meie päevaplaan näeb ette ka homseid pagaritöökoja ja kondiitriklassi tunde, siis jätame need Elaine kabinetti, et neid siiski kahekordseks kasutamiseks hoida.

Köök on üüratult suur, korraga töötavad kahe grupi õpilased, kes valmistavad erinevate õpetajatega erinevaid toite. Nagu selgub, on tegemist teise aasta õpilastega, kes valmistavad siis toitu kooli restoranidele, kus kelneriõpilased need päris klientidele (kes tõepoolest tellivad sinna kohti ja maksvad raha) ette kannavad. Köögis tundub olevat ka väga hea köögitehnika, igale õpilasele on ettenähtud päris suur tööpind, mis hõlmab siis töölaudu ja ka kraanikaussi. Täna töötavad õpilased gruppidena, vahel toimuvad ka individuaalsed tunnid.

Tutvustame õpilastele ka ennast ning kohe astub meie juurde üks tütarlaps, kes selgub olevat pärit Lätist ning tänu oma abikaasa tööle elab Maltal juba mitmendat aastat ning on leidnud hea võimaluse õppida ITS-is kokandust.

Esimene grupp töötab kanaga. Õpilased on paari-kolme kaupa ning valmistavad ette toorest kana, seda tükeldades ning konditustades. Õpetajat pole algul nähagi, kuid selgub, et selle osa tööst on ta juba ette näidanud ning praegu toimubki iseseisev tegevus. Kui kõik grupikesed on oma kanast palju pisikesi tükke teinud ja naha maha võtnud, tuleb õpetaja, võtab kogu kamba enda ümber kokku ning hakkab samm-sammult ette näitama, kuidas valmistada kanarulli.

Meie seisame samuti õpilasteringis ja vaatame huviga. Kana, loomaliha ja singitükikesed segatakse hakklihamasinas ühtlaseks massiks, lisatakse maitseaineid, pistaatsiapähkelid ja veel nii mõndagi, mis kohe meelde ei jää, kuid mille me vapralt üles pildistame. Kogu see segu määritakse kananahale asetatud fileetükikestele ning keeratakse kokku rulliks, mis omakorda mässitakse nii küpsetus- kui fooliumpaberisse ning pannakse ahju. Kui kogu töö ette näidatud siirduvad grupid oma tööpindade juurde ning asuvad õpitut järgi tegema, jälgides retsepte ning suheldes ringiliikuva õpetajaga.

Vahepeal piilume ka teisele köögipoolele, kus käib magusameistrdamine. Täna siis valmivad biskviitkook ja jõulukeeks, mille tarvis puuviljad juba konjakis suplevad ning oma järge ootavad. Teises grupis töötavad mõned õpilased üksinda, mõned ka paaris. Vestleme natuke läti neiuga, kes on ametis biskviittaigna segamisega ning ta räägib meile rõõmsalt, et elab Maltal juba teist aastat ning on elukutselt tegelikult hoopis turunduse valdkonnast, kuid nüüd, tänu ootamatult tekkinud vabale ajale, õpib ITS-is kokandust ning on väga rahul nii kooli kui asjade korraldusega.

Kahjuks pole meie päevaplaan meile aega jätnud toitude valmimist ootama jääda ning peame edasi liikuma Beverage manageri, ehk siis kooli jookidülema kabinetti. Nagu kõik, kes meiega pikemalt vestelnud on, alustab ta juba tuttava koolikorraldusskeemiga ning näitab meile üksipulgi kõikide restoranid menüüde variante. Samuti saame teada, et marketingi tundides, millega ta samuti tegeleb, õpivad õpilased (advanced level), ehk siis need, kes juba toitlustusmanagementi studeerivad, restorani käivitamise protsessi päris algusest. Igaüks loob endale paberil nö päris restorani, koos finantsplaaniga ning kõik koostatud dokumendid, menüüd, eelarved ja kõik muu on siis koos ühes suures kaustas, mida ka meile põhjalikult näidatakse. Asi tundub huvitav.

Seejärel liigume mängurestoranidest päris restoranidesse ning saame põhjaliku ülevaate, kuidas funktsioneerivad 3 söögikohta. Lõunasööke (3-käigulisi) pakub Pembroke Suite, kuhu ka meil soovitatakse kohad broneerida ning oma silma ja maitsmismeeltega nende õpilaste tööd ära proovida. Oleme asjast väga huvitatud ja juba järgmise kümne minuti jooksul on meil kohad reedesele lõunasöögile, kus kõik, mida tehakse on tehtud õpilaste poolt tundide raames – nii söögid, teenindus kui ka kõik, mis puutub planeerimisse. Broneerida saavad sinna lõunasööke kõik, kes soovivad ning aja jooksul on koolil tekkinud oma klientuur, sest 15 euroga 3 käiguline restorani lõunasöök on oma hinnaskaalalt ka kohalikele väga soodne. Lõunasöögid toimuvad T-R ja kohad tuleb ette broneerida. Palju kasutavad seda ka firmad ärilõunate korraldamiseks.

Teine restoran Voultes pakub 4-käigulisi õhtusööke (hinnaga 20 eurot), seda siis 3 korda nädalas ning lisaks sellele saab neilt tellida sünnipäeva- ja muude tähtpäevade tarvis laudu. Hommikupoolikuti pakutakse seal kohalikele kooliõpilastele näidislõunaid, mis on siis kooli tutuvustava ekskursiooni osa ja maksab osalisele 7 eurot. Õpilased näevad, mida nad täpselt seal koolis õppida saavad ning lisaks sellele tehakse asi neile põnevamaks ning kindlasti jääb selline külaskäik rohkem meelde ja tekitab soovi ka ise siia õppima tulla. Voultes näeb väga esinduslik välja, selline võlviline ja pidulik, nagu ka nimi ütleb. Selles restoranis teevad tööd juba vanemate kursuste õpilased (ehk siis advanced levels).

Eriti tore, et menüüd on aastaks ette tehtud ning seotud koka õppekavadega. Kõik, mida on vaja õpetada, on juba varakult menüüs ja klientidele teada. Üks menüü kehtib ühe nädala.

Lisaks väga põnevale koolipäevale õnnestus meil külastada ka ühte kaunimat kaluriküla Marsaxoki, kus sõime ka oma õhtusöögi. Marsaxloki teevad omanäoliseks tüüpilised triibulised Malta paadid, mida kutsutakse Luzzu’deks ning mida kohtab muidugi kõikjal, kuid selles külakeses on neid väga palju üheskoos ning seetõttu mõjuvad nad väga maltalikult. Triibud paatidel näitavad paadimehe kodukohta ning on maltale iseloomulikud juba pikka aega. Loomulikult sööme kala, mida muud siis mereäärses kohas tahta.

Marsxlokist pole kaugel ka Sinine grott ehk Blue Grotto, kus peaaegu sellise paadiga ka väike tiiruke kaljude all ja koobastes õnnestub teha, tundub, et meil vedas väga ning püüdsime veel viimase hiise paadi. Tagasi kodukanti jõdmisega on juba veidike raskusi, sest osa busse hilisel ajal ei käi ning peame koju saamiseks lennujaamast läbi põikama. Kuna Malta on väike ja arusaadav, ei tee see meie sõitu pikemaks, sest lennujaamast on busside valik väga suur ning ilma tõrgeteta jõuame oma tornini St Juliansis.

This entry was posted in Malta by Heli. Bookmark the permalink.

About Heli

I work at Haapsalu Vocational Education and Training Centre as a Coordinator of External Relations. I am managing international projects and writing blogs about them. I like my work with young people because they make me learn new things all the time. Meanwhile, I like travelling and spend a lot of time in Ireland because of my personal life :)

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s