Turismiõpe Itaalias

Turismiõpe Itaalias  I.P.S.S.A.R.T.“G.CASSINI“ KOOLIS

Koolist. Asub La Spezia linnas. Õpilasi ca 700 ning õpetajaid 100.
Erialad. Õpetatakse kokanduse, restorani – ja baariteeninduse ning hotellivaldkonna administreerimise erialasid.
DSC07943Õpilased. Kooli tulevad õpilased 14-ndast eluaastast ning valivad kas 3- või 5-aastase stuudiumi. Erialaga koos saadakse ka keskharidus. Õpilaste juures paistab silma paljurahvuselisus. Meile tutvustasid koolimaja õpilased, kes on tulnud USA-st ja Kuubast. Õpilaste hulgas kohtab venelasi, hispaanlasi, ukrainlasi, türklasi jt rahvustest õpilasi. Silma jäi õpilaste suur viisakus, vaoshoitus, lugupidav suhtumine pedagoogidesse. Väga suur roll on lastevanematel, kellega koolil on ääretult tihe side. Iga kuu on lastevanemate koosolekud, igal nädalal on rühmajuhendajatel ette nähtud teatud tunnid suhtlemiseks lastevanematega. Neid võimalusi kasutatakse maksimaalselt ära. Õppemaksu koolis pole, õppe maksab kinni riik.
DSCN0017Materiaal-tehniline baas. Kuna kooli õpilaste arv on viimastel aastatel plahvatuslikult kasvanud, tundub, et materiaal-tehniline baas on pisut maha jäänud ning ka ruumikitsikust on koolimajas tunda. Infotehnoloogiliste vahendite ja võimaluste nappust ilmestab seegi, et õppehoonetes oli vaid 1 arvutiklass ning 2 klassiruumi, kus sai kasutada dataprojektorit. Sisse oli viidud spetsiaalne tund tahvelarvutitega, sest tavapäevadel korjati mobiilid, nutitelefonid ja tahvelarvutid hommikul õpilaste käest ära.
DSCN0019Õpetajate tube oli kaks ning sugugi mitte igale õpetajale ei olnud istekohta ega lauda. Iga õpetaja käsutuses oli vaid väikene seinakapiosa, kus hoida oma asju. Nii tuleb õpetaja kooli vaid tundide ajaks ning lahkub kohe peale tunniandmist.
Kooli raamatukogu oli väike, asudes saalis ning võttes enda alla vaid ühe seinakapi jagu.
Küll aga olid väga head sportimisvõimalused, sest koolile kuulub kaks võimlat.
DSC07948Õppetöö. Esimesed 2 aastat õpitaks peamiselt üldaineid: bioloogia, matemaatika, keel, kehaline kasvatus, ajalugu, suhtlemine jne Õpetajad olid väga nördinud, et kaotati ära kohustuslike ainetena geograafia ja kunstiajalugu.
Kolmandal aastal järgneb spetsialiseerumine.
Õppetöö toimub hommikupoolikul kella 13.00-ni , millele järgnevad kas järeleaitamis- või mõned praktilised tunnid. Õpetamine toimub klassikalisel viisil, suhteliselt vähe kasutatakse aktiivõppemeetodeid. Külastasime üht tundi, kus õpetaja kasutas videot klienditeeninduse ning suhtlemise peamiste reeglite tutvustamiseks.
DSC07945Õppeainete integratsiooninäiteks saab tuua itaalia ja inglise keele õpetajate tunni, kus teemaks oli meeskonnatöö.
Keeleõpetajaid on koolis 9-10, kuid keele õppimine ei ole noorte hulgas väga populaarne või ei mõisteta veel keeloskuse tähtsust edasises elus. Seda kurtsid ka õpetajad ning seda kogesime ise linnas liikudes.
Praktilisi töid tehakse 2 hästivarustatud köökides. Iga õpilane maksab aastas 100 EUR-i , et kokandust õppivad õpilased saaksid üks kord nädalas valmistada kogu õpilasperele toitu ning teeninduseõpilased saaksid harjutad restoraniteenindust. Ka baariteeninduse õppeks on sisustatud 2 klassiruumi. Hotellitöö administreerimise õpe on suhteliselt teoreetiline. Esimesed praktilised kogemused saadakse kooli fuajees leti taga olles ning külalisi vastu võttes. Ülejäänud kogemused saadakse alles praktikakohas, majutusasutuses.
Lõpueksamid koosnevad suulisest ja kirjalikust osast ning praktilise ülesande lahendamisest. Näiteks: kokad peavad antud menüü järgi valmistama road, hotellitöötajad peavad oma oskusi näitama vastuvõtu simulatsioonil
DSC07958Praktika. Nagu kutsekoolidele omane, on suur kaal praktikal. Esimesel aastal on praktikat 4 nädalat, teisel 6 ning kolmandal taas 6 nädalat. Praktikakohad otsivad peamiselt õpetajad, kuid vahetevahel lubatakse sooritada ka õpilase otsitud ettevõttes. Jutuajamistest selgus, et praktikakohti ei ole just kerge leida, sest arvatakse , et õpilaste oskused ei võimalda teha praktikat kõrgetasemelistes turismiettevõtetes. Külastades 4-tärni hotelli „NH“ La Spezias selgus, et koostööd kooliga pole neil olnud ning sel hetkel lepiti kokku kohtumisaeg ning jäädi lootma, et olukord muutub. Üldse jäi mulje, et koostöö ettevõtetega ei ole väga süstemaatiline ning tihe. Ka tagasiside praktikantidele antakse ettevõtete poolt harva, sest see pole lihtsalt kohustuslik. Praktika dokumentatsiooniks on vaid kolmepoolne leping.
DSC07897Väljaspool Itaaliat ei käida väga sageli praktiseerimas, kuigi koolil on sidemeid paljude teiste Euroopa ametikoolidega. Küll aga on meie õpilastel Liguuria maakonnas nii toitlustus-, kui majutuskohtades palju õppida, sest siinsed pikad veinivalmistamise ning suurepärase toidukultuuri traditsioonid laiendaksid väga meie õpilaste teadmisi ja rikastaksid kogemustepagasit, et paremini konkureerida tööturul nii Eestis kui Euroopas.
Praktikakohtades jäi veel silma teenindajate suhteliselt halb keeleoskus. Ilmselt on paljud väikesed restoranid ja majutuskohad spetsialiseerunud siseturismile ning ei leita motivatsiooni keeleõppeks.
DSC07901Midagi huvitavat? Ühel päeval oli külastatavas koolis rühm puuetega õpilasi naaberkoolist, kes said köögis esimesi oskusi toidutegemisel koos ametikooli õpilastega. See pilt oli südantsoojendav.
Koolis töötas vabatahtlikuna üks Austriast pärit saksa keele õpetaja, kellega oli väga huvitav vestelda Itaaliast, haridusest, koolist jm. Seda võimalust võiks meie koolgi kaaluda – pakkuda võimalust välisõpetajatele osaleda õppetöös.
Hämmastas lastevanemate väga tihe side kooliga. Nende arvamus on oluline ning koos kooliga üritatakse koolielu edendada. Ka siin on meil, mida kõrva taha panna.
Igal aastal toimub üritus, kus õpilased valmistavad mitmekäigulise lõuna- või õhtusöögi ning see müüakse maha kas oma vanematele, sugulastele, sõpradele. Äkki idee meie koolilegi?

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s