Turismiõpe Soomes

1. Osalejad: Aili Tervonen, Ülle Ojamäe
2. Lähetuse riik: Soome
3. Kooli nimi: Ekam (Etelä-Kymenlaakson Ammattiopisto) – on maakonna kutseõppeasutus, mida rahastab riik – http://www.ekami.fi/
4. Õpilaste arv koolis: 7000 sh täiendusõppes osalejatega, neist noori 2000.
5. Erialad, mille õppega vähemal või rohkemal määral tutvusime: turismiteenindus, kokk, laevakokk, teenindaja, puhastusteenindus, hooldustöötaja, käsitöö, ehitus, metallitöö, autoerialad, logistika. Kokku on võimalik sooritada 64 erinevat (osa)oskuse kutseeksamit.
6. Töötajate arv: 400, sh 300 õpetajat.
7. Koostöös osalenud vastuvõtva kooli õpetajad:
Turismiõpetaja Airi Leino
Turismiõpetaja Esko Ahtosalo
Hooldustöö juhtõpetaja Riitta Vuoksiala
Hamina kampuse koka eriala õpetaja Hannele Aaltonen
Hamina tekstiilitöö juhtõpetaja Liisa Uimonen
Kodumajanduse õpetaja Erja Pohju
Rektor Sami Tikkanen
Välissuhete koordinaator Paavo Ahosola
Soome keele teise keelena õpetaja Riitta Mielonen
Kotka linna turismivaldkonna juht Sanna Nikki
Katariina kampuse koka õpetaja Hanna Mantere
8. Õppetöö korraldus: esmane kutseõpe (nooretele) kestab nagu meilgi 3 aastat ehk 120 ÕN. Sellest kohustuslik on vähemalt 20 ÕN ettevõttepraktikat, mille pikkus ja jaotus õppeaastate lõikes on erialati erinev. Tavaliselt sooritab õpilane ettevõttepraktika lõpus töökohal mingi osakutse eksami.
Õppetöö korraldus koka eriala näitel.
Koka eriala õpingud sisaldavad nii suurköögi- kui ka à la carte köögi õpet. 3 päeval nädalas on erialaõpingud, 2 päeval üldõpingud. Kokku on õppekavas üldõpinguid 20 ÕN. Koolipäev algab tavaliselt kell 8, õppeköögis lõpetavad õpilased kell 13, sellele järgneb 2 teooriatundi. Erialased valikõpingud (suuna valik) algavad 2.õppeaastal. Suvel erialal töötamist saab maksimaalselt 4 ÕN mahus arvestada. Kooli õppeköögis toimuvad õpingud õppekava järgi suurköögi õpetuse sees. Koka eriala ettevõttepraktika jaotub järgmiselt: 1.ÕA 4 ÕN, 2.ÕA 8 ÕN, 3.ÕA 8 ÕN. Koka eriala õpetamisel tõdetakse, et suurköögis kasutatakse väga palju poolfabrikaate ja eelkäsitletud tooraineid, samuti IT ja tehnika osakaalu suurenemine.
1 ÕN on 40 tundi, millest kontaktõpe moodustab 26 tundi – õpetajad peavad seda liialt väheseks, ülejäänu moodustavad kodused tööd, mida õpilaste väitel eriti ei anta.
Kõikidel teenindusala õpilastel on kohustuslik 1.kursusel läbida 16-tunnine esmaabi õpe – saavad esmaabi kaardi (sertifikaadi).
Turismiõppes käivad õpilased hotelliteeninduse raames Hamina Spa hotellis tube koristamas.
9. Õpe on tasuta (riik), kuid õpilased tasuvad õpikute eest. Tööriideid õpilased rendivad (igaühel on 3 jakki ja 2 paari pükse), koolilõuna on noortele tasuta.
10. Õppekavad
11. Esitlused, õpikäigud koos ülesannetega, praktilised elulähedased tervikülesanded (pitsa või võileibade valmistamine kooli kohvikuletis müügiks, samuti tellimustööd klientidele nii koka eriala laboritundides kui ka tekstiilitöö kangakudumises – kangad, vööd jm). Keeleõppes väga igapäevaeluga seotud teemad: kinnisvara kuulutused, oma eluruumi planeerimine sõnavaraõpetuses. Kiiktool kui meetod raskete kõneluste läbiviimiseks õpilastega.
12. Integreeritud õpe: õpe toimus tervikprotsessina. Ülõpingud toimuvad eraldi ja neid ei üritata integreerida. Meie mõistes üld- ja erialaõpingute lõiming on erialaõppe osa.
13. Lõputööde ideed ja näited. Enamuse erialade lõpetamiseks on vaja sooritada eraldi osaoskuse eksamid. Käsitöö erialal on lõputööks portfoolio koos valminud toodete esitlemisega. Turismierialal olid klienditeeninduse, majutusteeninduse ja turismi ning turunduse osaoskuse eksamid.
14. Praktikaettevõtte otsib tavaliselt õpilane ise ning võtab kontakti. Praktikakoha valik oleneb praktikaülesandest ning praktika lõpus on hindamine töökohal – õpilane ise, ettevõttepoolne juhendaja ning kooli õpetaja. (Osaoskuse eksami sooritamine) töökohal. Õpetajale tasustatakse praktika juhendamist 10 tundi ühe õpilase kohta. Kool tasub ettevõttepoolsele juhendajale õpilase juhendamise eest.
15. Kaaluda võiks suurköögi toiduvalmistamise õppeläbiviimist koolitoidu valmistamisel kooli sööklas. Praktika hindamisel senisest enam ettevõttepoolse juhendaja kaasamine hindamisse. Õppetöö läbiviimine tervikprotsessina, mitte niivõrd eraldi õppeainetena.
16. Praktiliste tundide läbiviimine ettevõtetes- Hamina Spa hotell, praktika hinamine töökohas, messidel, üritustel, nt Kotka merepäevad osalemine ja korraldamine, koolituse pakkumine ettevõtetele (nt tööohutus, esmaabi jm valdkonna täienduskoolitus).

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s